Under de senaste veckorna har giveawaybedrägerier från YouTube cryptocurrency fått popularitet för sina ökade bedrägliga annonser där crypto-VD och grundare har förutsättts och deras identitet används för att bedräga otänkbara YouTube-tittare på miljontals cryptocurrencies.

Cryptocurrency-svindlare verkar ha uppgraderat sin taktik, eftersom bedrägerier blir mer avancerade

Binance: s VD har blivit en av de nyaste ansikten i dessa bedrägerier. Ett videoklipp av Changpeng Zhao sågs adressera en folkmassa på en cryptocurrency-konferens. I ett delat skärmformat placerades ett meddelande på den andra hälften av skärmen med en rubrik märkt „5000 BTC-giveaway“.

YouTube-kanalen skapad med VD: s namn poserar som en Bitcoin Evolution dubblerare. Offren uppmanas att betala mellan 0,1 BTC – 20 BTC till en viss plånbokadress som visas på skärmen, i gengäld för dubbelt beloppet. Som svar på händelserna uttryckte Zhao sin besvikelse på ett ganska ironiskt sätt när han hänvisade till YouTube-censurförbudet som begränsar videor med cryptocurrency, vilket också har begränsat honom från att köpa annonser på YouTube.

YouTube-censurförbudet har varit aktivt i 12 månader och räknat. Enligt den populära videovisningsplattformen togs de censurerade videoklippen, mestadels kryptorelaterat innehåll av alla slag, inklusive utbildningsinnehåll baserat på ämnen som gruvdrift och handel, från påståenden om att ha åsidosatt YouTubes användarvillkor. Strax före CZ: s senaste uppträdande i YouTube-giveaway-bedrägerier, användes Elon Musk också som ett skyddande ansikte för att främja en annan falsk Bitcoin-giveaway.

Ett cybersäkerhetsföretag som ansvarar för att spåra mängden Bitcoin skickat till 66 fåfängsadresser som innehöll namn som Elon Musk, SpaceX, Tesla (t.ex..1musk, 1ElonMusk) befanns ha fått 214 i Bitcoin totalt, vilket för närvarande är värt nästan $ 2 miljoner till den aktuella växelkursen. Många andra stora namn har använts för att främja bedrägerier av detta slag. Från vd för Coinbase till grundaren av Amazon, grundaren av Apple och den tidigare grundaren av Google är några från hundratals stora namn.

En gång tidigare, så sent som i april, genomförde Ripple XRP giveaway-svindel rundor i media

Vid ett tillfälle förlorade ett intetanende offer 15 miljoner dollar i XRP till en av sådana bedrägerier. För att begränsa den snabba tillväxten av bedrägerier skickade Ripple in flera meddelanden om borttagning till YouTube, men de avvisades alla. I ett sista steg för att ta tillbaka kontrollen, avslöjade Brad Garlinghouse, VD för Ripple kort efter att det lämnade in en stämning mot YouTube .

Under 12 månader har många YouTube-skapare av cryptocurrency tvingats söka ett annat alternativ eftersom innehållet har tagits ner i massantal. Trots att många har räknat med att decentraliserat innehåll kan vara en passande ersättning för YouTube, är Wes Levitt, en verkställande direktör vid Theta Labs, som många andra anmärkningsvärda kryptokroppar skeptiska till möjligheterna.